Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Arbetsförmedlingens prognos visar på framtidstro

1:19 min

Värmland behöver fler folk på arbetsmarknaden de kommande åren och en stor del av kompetensen finns hos de nyanlända, enligt Arbetsförmedlingens prognos för 2018.

 – Många som har kommit hit kan ju inte inledningsvis inte svenska och behöver få lära sig det. Man saknar personliga kontakter och kanske behöver höja sin utbildningsnivå så det kommer ta lite tid, men det är våran stora resurs för att tillgodose arbetsmarknadens behov framöver, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker.

Arbetsförmedlingens prognos för 2018 släpptes på onsdagen och den visar att antalet jobb i Värmland fortsätter växa under nästa år och att länets näringsliv har en stark framtidstro.

Arbetslösheten väntas hamna på 7,6 procent nästa år samtidigt som matchningsläget beskrivs som alltmer ansträngt inom flera branscher. De kommande fem åren behövs ytterligare 12 000 personer på den värmländska arbetsmarknaden, bara för att ersätta pensionsavgångarna. Störst behov finns inom vård och omsorg, industri och utbildning.

– Vi kommer jobba mycket mer med vägledning och vi har också fått ett nytt uppdrag från regeringen där vi ska jobba med matchning till jobb genom utbildning, säger Lena Hertzberg, chef för arbetsförmedlingen i Karlstad, Hammarö och Grums.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista