Gunilla Svantorp. Foto: Sveriges Radio.
Gunilla Svantorp, socialdemokrat och riksdagspolitiker. Foto: Sveriges Radio.

Svantorp (S) om pensionsuppgörelsen: Vi ser att pengarna inte räcker

2:36 min

Både den nedre och den övre pensionsåldern föreslås höjas och det blir också förändringar av garantipensionen och premiepensionssystemet. Riksdagspolitikerna Gunilla Svantorp (S) menar att reformerna är nödvändiga.

– Det handlar framförallt om att det hänt väldigt mycket de 20 åren som har gått sedan pensionssytemet kom till. Vi ser ju att pengarna räcker helt enkelt inte till. Folk kommer in senare i arbetslivet och man lämnar arbetslivet tidigare, då måste något göras, säger Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot från Värmland. 

Enligt Svantorp (S) är det vi ser hända nu konsekvenserna av ett lyckat välfördsbygge:

– Människor lever längre, man är friskare och man har ett bättre liv.

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp för hela ålderspensionssystemet, vilket omfattar inkomstpension, premiepension och garantipension.

I arbetsgruppen sitter regeringspartierna S och MP samt allianspartier, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

  • Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas i flera omgångar från dagens 61 år till 64 år 2026.
  • Den ålder man har rätt att arbeta till höjs från dagens 67 till 69 år till 2023, enligt överenskommelsen.
  • Samtidigt ska det inte gå att ta ut garantipensionen förrän från och med att man fyllt 66 år, jämfört med 65 år i dag. Från 2026 knyts åldern till hur medellivslängden utvecklas.
  • Grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna ska förbättras med ett tilläggsbelopp. Samtidigt höjs taket för när man kan få bostadstillägg.

Ett annat område i pensionsöverenskommelsen gäller premiepensionssystemet. Syftet att få högre framtida pensioner. Oseriösa aktörer ska rensas bort genom bättre kontroll av vilka fonder som ingår i systemet. Det kommer att ge "avsevärt" färre antal fonder, skriver pensionsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista