Håkan Svenneling (V).  Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Håkan Svenneling, Vänsterpartiet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Svenneling (V): Detta gör det sämre för de som har det tuffast

3:09 min

Dagens pensionuppgörelse kommer inte att göra det bättre för de som har det tuffast idag. Det menar riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V).

– Nu har man kommit fram till en lösning som gör det sämre för de som har det tuffast i sitt arbetsliv. Det handlar om människor som arbetar inom industrin, vårdpersonal och kommunalanställda. De kommer att vara ännu mer slitna den dagen de går i pesnion. Det tycker jag är dåligt, säger vänsterpartisten Håkan Svenneling.

Men medellivslängden har ökat och med 2,5 år de senaste 20 åren och förespråkare för reformen menar att det därför är nödvändigt att ändra pensionssystemet?

– Det är riktigt att medellivslängden har ökat. Men meddelivslängden skiljer sig väldigt mycket beroende på vilket yrke man har. När man nu skapar ett system för medelpersonen bryr man sig inte om de som har en betydligt kortare livslängd.

Enligt Gunilla Svantorp (S) ingår fler saker i uppgörelsen; till exempel att göra arbetslivet bättre så att man ska orka hela vägen. Det är väl rimligt?

– Jag ser inga sådana förslag. Då skulle man gå fram med mer radikala förslag som sex timmars arbetsdag. Det har inga borgerliga partier eller den här regeringen visat det minsta intresse för, säger Håkan Svenneling.

Att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger att förslaget är toppen förvånar inte Svenneling (S):

– De är ju arbetsgivare, inte arbetstagare.

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp för hela ålderspensionssystemet, vilket omfattar inkomstpension, premiepension och garantipension.

I arbetsgruppen sitter regeringspartierna S och MP samt allianspartier, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

  • Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas i flera omgångar från dagens 61 år till 64 år 2026.
  • Den ålder man har rätt att arbeta till höjs från dagens 67 till 69 år till 2023, enligt överenskommelsen.
  • Samtidigt ska det inte gå att ta ut garantipensionen förrän från och med att man fyllt 66 år, jämfört med 65 år i dag. Från 2026 knyts åldern till hur medellivslängden utvecklas.
  • Grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna ska förbättras med ett tilläggsbelopp. Samtidigt höjs taket för när man kan få bostadstillägg.

Ett annat område i pensionsöverenskommelsen gäller premiepensionssystemet. Syftet att få högre framtida pensioner. Oseriösa aktörer ska rensas bort genom bättre kontroll av vilka fonder som ingår i systemet. Det kommer att ge "avsevärt" färre antal fonder, skriver pensionsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista