Sofie Carmlind
Sofie Carmlind i Sao Paolo Foto: Privat

Arvikabo skapar miljötänk i Sao Paolo

3:06 min

En maskin som påminner om en komage ska förvandla matavfall till biogas till gasspisar - Arvikabördiga Sofie Carmlinds snilleblixt blir nu verklighet i Sao Paolo.

Det var när Sofie Carmlind från Arvika gått en utbildning i sociala innovationer i Brasilien som hon fick en snilleblixt i duschen: 

– Det kanske är möjligt att använda biogas för att laga mat! Alla spisar här är gasspisar, och så blev det här projektet av.

Hållbarhetprojekt har som målsättning att visa allmänheten att det är möjligt att leva hållbart även mitt i en storstad. Med hjälp av en maskin som härmar en kos matsmältning så är tanken att återvinna matavfall och matrester för att förvandla det till biogas och gödningsmedel, och med biogasen kan man laga mat och med gödningsmedlet kan man odla grödor. 

– Jag är inte en miljökämpe för att jag vill krama träd, utan jag vill ta hand om miljön för att den ska ta hand om mig. Jag vill skapa en positiv förändring i människors beteenden. Det skulle vara guld för mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista