1 av 2
Adrian Muntean. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Adrian Muntean, professor vid Karlstads universitet. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Se hur du visualiserar din multiplikation

Adrian Muntean matematikprofessor KAU: "Kan hjälpa vissa barn"
4:37 min

En visualiserande multiplikationsmetod syns mycket i sociala medier just nu. Matematikprofessorn Adrian Muntean tror att metoden skulle kunna hjälpa barn som har svårt för siffror.

– Jag tror att det är en kinesiskt matematisk metod, men det finns många olika metoder att multiplicera snabbt, berättar matematikprofessorn på Karlstads universitet Adrian Muntean.

Syftet med metoden är att visualisera talet i ditt huvud så att det går fort att räkna ut.

Men Adrian Muntean menar att den här metoden inte är enklare, för de flesta av oss. I skolan lär vi oss att multiplikation handlar om upprepning, och att vi jobbar att visualisera numeriskt, som de flesta barn gillar och har lättare att förstå.

Men för vissa barn skulle det vara enklare med den här metoden, eller någon annan visuell metod som inte bygger på nummer.

– För de barn som har svårt för siffror så är matematiska metoder som bygger på visualisering mycket bättre, säger matematikprofessorn på Karlstads universitet Adrian Muntean.

Men han tror inte att man kommer att börja jobba med den här metoden, trots att den fått mycket uppmärksamhet i sociala medier.

– Nej det tror jag inte. Men det är kul att visa barnen att det finns andra sätt att lära sig att multiplicera, som till exempel att teckna den, säger Adrian Muntean.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".