stiliserat vintrigt skogslandskap med hotfulla trädstammar, majorskan med ett gevär och Gösta Berling
Gösta Berlings saga på Göteborgs stadsteater Foto: Aorta

Selma + zombies = sant

3:43 min

Regissören Rikard Lekander har gjort sig känd för att ta in skräcken på Sveriges teaterscener. Nu tar han sig an Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Med sina föreställningar, till exempel Frankenstein och Ibsens Gengångare, har Rikard Lekander lyckats nå en svårflörtad teaterpublik - tonåringar och unga vuxna.

- När jag började göra de här föreställningarna som kom de helt självmant, så det är kul att den publiken hittade till teatern på eget bevåg.

Imorgon har Gösta Berlings saga premiär på Göteborgs stadsteater. Häxor, kannibaler och zombies får här dela scen med huvudpersonen och alla andra karaktärer i Selma Lagerlöfs debutroman. Rikard Lekander är trogen originalet, men istället för att rensa bort de skräckmoment som finns där för att renodla handlingen, så lyfter han fram dem: 

- Djävulen och häxan finns ju redan, men zombiesarna, eller de odöda, förekommer i Gösta Berlings mardrömssekvenser. När det gäller kannibalerna har jag tagit mig den friheten för att förtydliga fattigdomen som drabbar bruken när Gösta tagit över.

Jag anser att Selma är en skräckromantiker och det känns roligt att göra en version där man tar fasta på de delarna i hennes författarskap "

Meningen är inte att man ska bli rädd, berättar Rikard Lekander:

- Jag har inte intentionen att skrämmas, utan att man ska se det vackra i det hemska, och det tycker jag är Selmas styrka. Hon beskriver saker så vackert fast det är hemskt. Det är mer mysrysigt.

Så det blir inga jump scares*?

- (skratt) Nu har ju jag andra referensramar än de flesta andra inom teater-Sverige, så nej inga jump scares, men nåt chockelement har jag inte kunnat hålla mig ifrån.

 

*Jump scare = ett begrepp inom skräckgenren när tittaren hoppar till vid ett läskigt överraskningsmoment.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista