Carina Djärv, BRÅ. Foto: Pressbild.
Carina Djärv, BRÅ. Foto: Pressbild.

BRÅ: Fortsatt hög nivå av hatbrott

1:08 min

Även om det varit en nedgång när det gäller antalet anmälda hatbrott så ligger anmälningarna fortsatt på en hög nivå. Det menar Brottsförebyggande rådet, Brå, som nyligen släppte en rapport om hatbrotten.

– Även om det är en nedgång på åtta procent från året före så är det fortfarande på en högre nivå än 2013, säger Carina Djärv, som är ansvarig utredare på Brå.

Hon menar också att man inte kan se om nedgången är tillfällig eller om den är ett tecken på en nedåtgående trend.

Enligt rapporten har polisregion Bergslagen det näst högsta antalet polisanmälningar om hatbrott i landet i relation till folkmängden. Stockholm ligger

I Brå:s rapport presenteras också de kommunerna där antalet hatbrott är mer än 20 stycken, där finns Karlstad och Kristinehamn med. Båda ligger också över rikssnittet när det gäller hatbrott i relation till folkmängden.

– Vi har inte studerat polisarbete ute i regionerna så vi kan inte dra analyser om hur det förhåller sig egentligen. Men uppfattningen när vi läser anmälningarna är att vissa ställen syns det direkt att de här har koll på vad hatbrott är. Det kan vara kompetens det handlar om, inte att det är väldigt mycket hatbrott, säger Carina Djärv till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista