Hanna Hellquist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Hanna Hellquist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Julhantering med nära och kära - en pillertrillare

7:19 min

Värmlandsförfattaren och programledaren Hanna Hellquist älskar julen - men inte alla sidor av den. Släkten kan som bekant vara värst...

Dagens gästspel av julängeln, tomtemor, frälsaren och proffstyckaren Hanna Hellquist - som vi lånat direkt från en annan kultur på P3 - precis som resten av julen lånad - handlar om just julen. Och hennes kluvna förhållande till den.

– Jag har väldigt mycket kärlek för julen fast jag blir alltid arg på något sätt. Man står mellan att efterleva gamla traditioner och göra sina egna, säger hon.

Men den här julen blir hemma hos hennes mamma och hennes sambo Göran, för tanken om att jobba och sedan sitta hemma ensam och fira jul gjorde att hon drabbades av självömkan.

– Jag började nästan gråta bara jag tänkte tanken att jag skulle sitta där ensam med min hund och kolla på TV, säger hon.

Istället har hon julpyntat med sin mamma, som också älskar julen. Sambon Göran är däremot inte så förtjust och har svårt att dölja det, enligt Hanna.

– Om någon visar glädje för något på jul, då kanske man ska försöka lyfta den glädjen lite istället för att ta sin lerigaste gummistövel och ställa den med hela sin tyngd mitt i tomtelandskapet.

Att tillbringa julen med släkten på en begränsad yta kan vara krävande för många. Hannas bästa tips hämtar hon från hundkursen hon gått.

– Ignorera och passera. Man kan möta en hund på gatan utan att hälsa på den, och man behöver inte gå in i varenda konflikt. Och så finns det tabletter, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista