Anders Persson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Anders Persson Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Politisk thriller - fascister tar makten i Sverige

4:11 min

Förra boken för fyra år sen handlade om hedersvåld. Nu har journalisten Anders Persson från Karlskoga skrivit en ny bok, en politisk thriller där ett fascistiskt parti tar makten i Sverige.

Enligt Anders Persson började berättelsen formas i hans huvud redan på 1990-talet då han jobbade med tidningen Expo.

– Vi var hemma hos Stieg Larsson, som senare skrev Millenium-böckerna, och diskuterade om ett fascistiskt parti skulle kunna ta makten på något sätt. Vi var ganska överens om att det inte skulle kunna göras, säger Anders Persson.

Men efter att han i ett par år funderat på vad man samtalat om den där kvällen hemma hos Stieg Larsson fick han idé:

– Av en slump kom jag på hur de faktiskt skulle kunna göra för att kunna ta makten. Jag skrev då denna bok som en sorts varning. Man ska inte tro att det INTE kan hända, säger han.

Som gammal punkare sprang Anders Persson ihop med en massa skinnskallar på 1980-talet. Han fortsatte intressera sig för extrema individer även då han började arbeta som journalist på 1990-talet.

Hur stark är rörelsen idag jämfört med 1980-talet?

– Stommen av boken skrev jag i vid millenieskiftet. Då fanns det en mängd organisationer som aldrig kunde hålla sams. Därför såg man inte detta som ett större hot. Idag är det mer samlat i Nordiska Moståndsrörelsen. De är inte så många, men de ställer till det. Jag skulle nog vilja säga att de är starkare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista