Hasn Nilsson (infälld) och den vita älgen. Foto: Hans Nilsson och Sveriges Radio.
Edas kommunalråd Hans Nilsson vill inte att älgen skjuts. Foto: Hans Nilsson och Sveriges Radio.

Edas kommunalråd porträtteras i BBC

"Filmen har troligen setts över 100 miljoner gånger"
6:22 min

Nu porträtteras Edas Kommunalråd Hans Nilsson (HEL) i brittiska BBC. Orsaken är självklart hans kamp för den vita älgen Ferdinand.

Det var i somras som Hans Nilsson efter enträget spanande lyckades fånga den vita älgtjuren på film. Hans film har sedan spritts över världen:

- Jag är van att lägga ut bilder på Facebook och få ett tjugotal gilla. Men det här blev ju som en löpeld. Jag är väldigt glad över att ha satt Eda och västra Värmland på världskartan.

Efter att Ferdinand blivit världskändis tog polisen ett beslut om skyddsjakt. Orsaken var att älgen attackerat en ung kvinna på hundpromenad. Kommunalrådet sa då till P4 Värmland att han planerade att agera mänsklig sköld för att rädda Ferdinand. Han startade också en namninsamling som på kort tid samlade in tusentals namn. Polisen stoppade sedan skyddsjakten eftersom Ferdinand hållit sig lugn.

BBC:s personporträtt på Hans Nilsson sänds någon gång i början på vecka 51.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".