Kustbevakningen genomförde en nödbogsering under söndagen i Vänern. Foto: Kustbevakningen.
Kustbevakningen genomförde en nödbogsering under söndagen i Vänern. Foto: Kustbevakningen.

Kustbevakningen nödbogserade herrelöst fartyg

1:42 min

Kustbevakningen har fått rycka ut för att nödbogsera ett drivande fritidsfartyg på Vänern. Besättningen har förts i säkerhet.

Ett fiskefartyg försökte igår bogsera fritidsfartyget mellan Karlstad och Grums, men tvingades avbryta efter maskinproblem och koppla loss fritidsfartyget.

En sjöräddningsinsats inleddes med hjälp av Sjöräddningssällskapet. Fiskefartyget fördes i säkerhet till Skoghall med besättningen från fiskefartyget. Fritidsbåten hade ingen besättning. 

I dålig sikt, med snöfall, kraftig sjögång och nedisning, sökte Kustbevakningen det drivande herrelösa fartyget och hittade det under natten i östra delen av sjön. Fartyget ansågs som en miljöfara med 200 liter diesel ombord.

På grund av sjögången fick man avvakta, så först under söndagseftermiddagen genomfördes nödbogseringen.

Strax före klockan 14 meddelade Kustbevakningen att fartyget nu är bogserat till fritidshamnen i Otterbäcken. Därmed avslutar Kustbevakningen sin miljöräddningsoperation och ägaren och ägarens försäkringsbolag tar över ansvaret för båten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista