Maria Heggen är barnmorska och arbetar med kontrollarbetet på landstinget:
Barnmorskan Maria Heggen. Foto: Roy Malmborg(Sveriges Radio.

Var tionde kvinna i Värmland avstår cellprovtagning

1:45 min

I Sverige har förekomsten av livmoderhalscancer halverats sedan kvinnor regelbundet kallats till cellprovtagning. Men trots att det idag är gratis avstår var tionde kvinna i Värmland från provtagning.

– Det är jättebra att det är kostnadsfritt. Men resultatet går inte att utläsa nåt på några år eftersom informationen inte nått alla kvinnor ännu, säger barnmorskan Maria Heggen.

Sen regelbundna cellprovtagningar, så kallat screeningprogram, introducerades i Sverige på 60-talet har förekomsten av livmoderhalscancer halverats.

Men trots cellprovtagngingens klart bevisade effektivitet, går inte alla kvinnor på sina cellprovtagningar. I Värmland avstår exempelvis tio procent av alla kvinnor mellan 23 och 60 år från att ta ett prov.

Bland de som avstår är många socialt utsatta och därför menar Maria Heggen att den slopade avgiften är extra viktig.

– Nu är det hindret borta och då kan det leda till att vi får in även dessa kvinnor.

Att den slopade avgiften gör det lättare att få med dom som tidigare valt att inte gå på sina cellprovtagningar tror också flera andra kvinnor, bland annat Eva Edbom.

– Att få en kallelse är ju något som ändå får de flesta att komma iväg och då kan man inte skylla på ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista