Torsby kommun, kommunhuset. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Lärarnas riksförbund kritiskt mot besparingar

0:46 min

Torsby kommun måste spara 15,6 miljoner kronor i sin skolbudget. 30 tjänster ska bort men Lärarnas riksförbund oroas över att det kommer att påverka undervisningen.

– Förvaltningsledningen och nämndens bedömning är att kvaliteten inte ska bli lidande, men det är ju något vi får bevaka. Men att det krävs en anpassning, så är det bara, sa Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) i P4 Värmland i helgen.

Men på Lärarnas riksförbund menar man att det finns konsekvensanalyser som beskriver hur neddragningarna kommer att påverka kvaliteten.

– Säger man en sådan sak så har man nog inte läst de konsekvens- och riskanalyser som kommit. Här står det till exempel att arbetsmängden ökar och att det kan leda till övertid, sämre kvalitet, stress, minskad arbetsglädje och att kvaliteten på undervisningen påverkas, säger Lärarnas riksförbunds kommunombud Anders Olsson när han läser ur en skolas riskbedömning.

Han menar att det finns fullt med dokument som talar om allvarliga risker.

– Att gå ut och säga att man klarar det här utan att kvaliteten på skolan påverkas, det får nog någon annan stå för. Vi från facket är ju väldigt, väldigt oroliga över detta, säger Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista