Brandhärjat HVB-hem på Hammarö. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Det brandhärjade HVB_hemmet på Hammarö. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
Ett HVB-hem i värmländska Skoghall började av oklar anledning brinna. Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
2 av 2
Brand på HVB hem, Skoghall. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Nu kan branddrabbade HVB-hemmet rivas

Johan Rosqvist: "Har utrett noga vad som ska hända med byggnaden"
0:53 min

Nästan ett halvår efter den stora branden i ett HVB-hem i Skoghall, är det nu klart att den skadade byggnaden ska rivas till grunden. Men vad som kommer att finnas på platsen i stället är ännu inte klart.

– Vi ska riva merparten av det. Vi har utrett ganska noga vad som ska hända med den här ytan, och det är ett komplicerat försäkringsärende som gör att det har dragit ut på tiden, säger Johan Rosqvist, som är chef för serviceförvaltningen i Hammarö kommun.

Det var på kvällen den 12 juli som HVB-hemmet i Skoghall brann. Där bodde ensamkommande unga, och i en annan del av byggnaden, som klarade sig, finns ett boende för personer med stödbehov. Branden visade sig ha startat på utsidan av byggnaden, i anslutning till en rökruta.

Nu är det alltså klart hur mycket som ska rivas. Men vad som kommer i stället är ännu inte klart, enligt chefen för serviceförvaltningen, Johan Rosqvist.

– Det enda vi vet är att vi inte ska bygga upp en exakt likadan byggnad, och det räcker för att ta de beslut som behövs just nu.

Det är inte heller klart vad som ska hända med boendet som finns intill, man tittar på flera lösningar, enligt Johan Rosqvist. Nästa steg blir nu att hitta en entreprenör som kan sköta rivningen, det kommer att ske i början av nästa år.

– Någon gång tidig vår så ska det synas tydligt att det här lite tragiska husskelettet kommer att försvinna, säger Johan Rosqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".