Fastighet på Karl-Johan i Oslo. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Region Värmlands kontor i Oslo på Karl-Johan. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.
Tomas Riste (S). Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Tomas Riste (S), Region Värmland. Foto: Sveriges Radio.

Region Värmland lägger ner Oslokontor

3:53 min

Region Värmland lägger ner sitt Oslokontor vid årsskiftet. Antalet bokningar av kontoret har minskat med 75 procent jämfört med för fem år sedan och i år har kontoret bara bokats 25 dagar.

– Var tid har sina lösningar och det här var en lösning vi gjorde för några år sedan. Det är ju ingen självklarhet att Region Värmland ska ha ett kontor i Oslo, så det är bakgrunden, säger Tomas Riste, socialdemokratiskt regionråd på Region Värmland.

2013 invigdes Region Värmlands kontor på Karl Johan i Oslo som har kunnat bokas av Värmlänska företag och andra aktörer som vill göra affärer med Norge. Första året bokades kontoret hundra dagar men under 2017 uppgick antalet bokningar till 25 stycken.

Sammanlagt under de fem åren uppgår antalet bokningar till 303 dagar vilket innebär att kontoret i princip har stått tomt i fyra år. Men Tomas Riste är ändå nöjd med beläggningen.

– Nu har beläggningen gått ned och det tyder på att de företag som haft möjlighet att nyttja det här har hittat sina Norgekontakter och har kanske etablerat ett Norgesamarbete på ett annat sätt där man inte behöver vårt kontor, säger han.

Sammanlagt har hyran för kontoret under de fem åren kostat värmlänningara nästan en miljon kronor. Tomas Riste tycker att det är väl investerade pengar och anser inte att man borde ha sagt upp kontraktet tidigare.

– Nej jag tycker det är rätt tid nu. 2019 går vi samman med Landstinget och bildar en regionkommun så det är väl bra att vi städar upp i vår organisation och satsar på de saker som är viktiga för framtiden, säger  regionråd Tomas Riste (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista