Katarina Jakobsson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Katarina Jakobsson, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Värmland får ny jämställdshetsstrategi

1:09 min

Länsstyrelsen Värmland har nu lanserat en ny jämställdhetsstrategi för hela Värmland. Nyckelorden är långsiktighet, samverkan och förändring.

Den nya strategin och den kommande handlingsplanen bygger enligt länsstyrelsen på en idé om att bidra med tydliga mål och på att involvera hela Värmland i ett aktivt förändringsarbete. Det nya i den är bland annat att den har förankrats hos många personer.

– Över 600 personer. Vi håller också ihop hela jämställdhetsområdet, det vill säga alla jämställdhetspolitiska målen, vilket också är nytt för oss, säger Katarina Jakobsson, särskilt sakkunnig när det gäller jämställdhet på länsstyrelsen.

Hon förklarar att målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra inte har varit integrerat i resten av jämställdhetsområdet. Enligt Katarina Jacobsson är anslutningssystemet viktigt. Hon förklarar att alla organisationer kan koppla sitt arbete till den nya strategin.

– Vi har de nationella målen högst upp, sedan regionaliserar vi dem utifrån hur det ser ut i Värmland och sedan ska alla organisationer i Värmland kunna koppla sitt arbete med vad de kan bidra med för att målen ska få genomslag.

Hur kommer värmlänningen att märka av arbetet?

– Det märks på allt ifrån kompetenshöjningsinsatser som vi gör, vi tar fram statistik på hur det ser ut i länet och tillsammans med Region Värmland lanserade vi ett nytt koncept som heter Aha Värmland där statistiken är mer lättillgänglig och visuell. Där har vi kunnat nå nya målgrupper, nämligen ungdomar. Det här arbetet märks hela tiden, säger Katarina Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista