Margareta Ivarsson (C), Per Aspengren (S) och Lillemor Larsson (V). Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Margareta Ivarsson (C), Per Aspengren (S) och Lillemor Larsson (V) lämnade idag beskedet att det inte blir någon storskola på Hammarö. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Besked idag - ingen storskola på Hammarö

2:34 min

Det blir ingen storskola på Hammarö. Kommunens politiska majoritet (S, C och V) meddelande vid en presskonferens idag att de två högstadieskolorna blir kvar.

Vid folkomröstningen den 10 december röstade 44 procent av Hammaröborna. 81,2 procent sa då att de ville ha två högstadium - 16,7 procent ville ha ett högstadium.

Beskedet idag blev alltså det väntade - Hammarö behåller två högstadieskolor.

– Det var enkelt för oss att ta detta beslut. Det gick smidigt. Vi uppfattade resultatet från folkomröstningen som ett tydligt resultat, säger kommunalrådet Per Aspengren (S) till P4 Värmland och fortsätter:

– Det känns ok. Jag tror det här kommer att bli bra i slutändan.

Enligt era beräkningar är ju alternativet att behålla båda skolorna 150 miljoner kronor dyrare. Har Hammarö råd med detta?

– Ja, det måste vi ju ha. Frågan är bara hur vi hanterar detta, det kan ju bli utlagd på flera år och då blir det inte så svårt. Det kan bli andra förändringar som gör att detta ändå kommer att lösa sig, säger Margeta Ivarsson (C), ordförande i Servicenämnden.

I Sunne blev det ju en höjning av skatten för att man skulle har råd att följa folkomröstningsresultet i deras heta skolfråga. Kommer det bli en skattehöjning på Hammarö?

– Det kan inte jag svara på här och nu. Vi får ta budgetår för budgetår, säger Per Aspengren (S).

Oppositionen är nöjda med majoritetens beslut. 

– Det här var ju positivt, det är nästan som en tidig julklapp att majoriteten har förstått att de inte var i synk med Hammarös befolkning, säger Peter Johansson, gruppledare för Liberalerna på Hammarö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista