Mikael Ladman, ombudsman Transportarbetareförbundet Värmland
Mikael Ladman, Transportarbetareförbundet. Foto: Annika Ström/P4 Värmland

Facket kritiskt till färdtjänstbyte mitt i julen

3:31 min

Två dagar före julafton ska Värmlandstrafik byta färdtjänstleverantör. Facket är kritiskt och menar att både chaufförer och resenärer kommer att drabbas.

– Jag tycker det är allvarligt att man ska utsätta brukarna för risken att inte komma till sina nära och kära på jul, säger Mikael Ladman, ombudsman Transportarbetareförbundet. 

Facket riktar återigen kritik mot hur Värmlandstrafik sköter färdtjänsten. Att låta de nya entreprenörerna ta över trafiken efter Keolis blott två dagar före julafton är en dålig lösning menar fackförbundet - både för sina medlemmars, chaufförernas och resenärernas skull. 

– Vi har oroliga medlemmar som ringer för att de blivit lovade julledigt och nu fått schema på att de ska jobba. Det är de som kommer att få bära hundhuvudet gentemot resenärerna om det inte fungerar på jul. 

Det var i somras som det multinationella trafikbolaget Keolis sa upp avtalet för sjuktransporter och färdtjänst. Nu ett halvår senare så ska uppdraget tas över av fyra mindre värmländska taxibolag som i sin tur anlitar en rad mindre underentreprenörer - varav flera enligt Transportarbetareförbundet är helt nystartade.
Och det är just den här kombinationen som Transportarbetareförbundet ser som ett problem - att de nya entreprenörerna och chaufförerna ska köra igång under en storhelg då trycket är extra hårt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista