gamla flaskor i monter
1 av 5
Gamla glasflaskor från Liljedal finns i hembygdsgårdens museum. Jan Blakkisrud skymtar i reflexerna Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio
Fyra män framför väggmålning
2 av 5
Jan Rosander, Jan Blakkisrud, Per-Åke Hermansson och Stig Thyberg är alla med och vårdar minnet av Liljedals glasbruk. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio
Minnessten
3 av 5
Några byggnader finns inte kvar men en minnessten över nästan 140 års industriell glastillverkning. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio
Äldre man i röd tröja
4 av 5
Hasse Olsson har skrivit en del om hur intresset för bandy startade i bruksorten Liljedal och spreds när glasbruket flyttade. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio
Gammal lanthandel
5 av 5
I Glasbruksmuseet i Surte kan man ta del av hela utvecklingen för svensk glasbrukshistoria. Arbetsvillkoren blev gradvis bättre men på 1800-talet var glastillverkningen ett tungt och kallt jobb. Foto: Rebecka Kettil/Sveriges Radio

Hundra år sen glasbruket i Liljedal flyttade

4:45 min

I år är det 100 år sedan glasbruket i Liljedal stängde. I oktober 1917 blåstes den sista flaskan och allt fraktades ned till Surte och Kungälvs glasbruk i Västra Götaland. Med följde också intresset för bandy.

(övriga ljudfiler finns under artikeln)

Glastillverkningen startade på 1760-talet och flyttades redan efter tio år på grund av vedbrist till Mässvik, där namnet Liljedals glasbruk tillkommer. Efter att ännu ett årtionde flyttas bruket igen till det som idag heter Liljedal.

Det finns inte några byggnader som skvallrar om de tre hyttorna som låg här för 100 år sedan.

– Det är inte så märkligt om man tittar på hur enkla byggnaderna var i jämförelse med exempelvis ett järnbruk, säger Jan Rosander, ordförande för Hembygdsföreningen i Liljedal.

Liljedals glasbruk gjorde det mesta från bruksglas till fönsterglas och under högproduktion tvingades även barnen jobba, berättar Jan Blakkisrud i Liljedals hembygdsförening:

-Man gick upp till skolan och hämtade så små barn som sjuåringar!

Liljedal i Surte

Flera faktorer gjorde att glasbruket flyttades. Lågkonjunktur, Första världskrigets utbrott och motboken slog mot flasktillverkningen, och många familjer splittrades när arbetstillfällena flyttade och försvann.

I Surte och Kungälv växte nya arbetarbostadsområden upp som kallades "Liljedal". Kontakten med hembygden hölls starkt levande ända in på 1960-talet med årliga sommarfester för hemvändare.

- Det kunde vara flera bussar med hundratals personer som kom upp när "Liljedals Vänner" hade sina sommarfester, minns Jan Rosander.

Med bruksflytten 1917 följde också intresset för den då unga sporten bandy, som fotbollsspelarna i Liljedal och Slottsbron redan börjat intressera sig för vintertid.

Glasbruken i Kungälv och Surte är också nedlagda idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista