Vitt fyrhus på skär
1 av 5
Stånguddens fyr på Lurö. Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
Vänerhorisont med kvinna i förgrunden
2 av 5
Bryggan på Stångudden, Lurö ligger nästan längst söderut i Värmland Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
Kvinna vid fyrlampa
3 av 5
Kicki Rask är inte bara fyrvaktardotter utan även fyrintresserad generellt Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
Kvinna vid bokhylla med bok i handen
4 av 5
Kicki Rask i vardagsrummet på Stånguddens fyrplats. Boken hon håller är skriven av hennes mor Ruth Andersson Foto: Mats Carlsson-Lénart/Sveriges Radio
Svartvitt foto
5 av 5
Stånguddens fyr i början av 1900-talet Foto: Fotoarkiv: Hammarö skärgårdsmuseum.
Vänerljus:

Stånguddens fyr är sydligaste biten av Värmland

9:23 min

Värmlands sydligaste plats är också en fyrplats, Stånguddens fyr på Lurö, där fyrvaktardottern Kicki Rask växte upp på 1950- och 60-talet.

Stånguddens fyrplats var bemannad mellan 1871 och 1992, av samma släkt hela tiden. Det sista fyrmästarparet var Valter och Ruth Andersson.

–Jag minns när vi fick elektricitet 1959. Det förändrade tillvaron på fyrplatsen på många sätt, säger Valter och Ruths dotter Kicki Rask som numera är sommarboende på Lurö.

- Jag minns barndomen som ett paradis men min äldre bror flyttade ju tidigt in till fastlandet för att gå i skolan, så jag var ju som ett ensambarn här ute på ön, berättar Kicki Rask.

Även Kicki flyttade in till Värmlandsnäs som sjuåring och längtade ofta tillbaka till barndomshemmet, fisket och utsikten över Vänern. Fyren lyser fortfarande väg för all sjötrafik som ska passera mellan Dalbosjön och Värmlandssjön.

Utsatt plats

I närheten av Stångudden låg förr fyrplatsen på den lilla Trädgårdsholmen. Trots sitt idylliska namn var det en av Vänerns mest utsatta fyrar och stugan med fyrljuset i ett litet torn på taket låg på klippkanten.

–När det blåste från ”fel håll” så var man tvungen att ta fram alla trasor och klutar som fanns för att hindra alltför mycket vatten att tränga in i stugan, säger Kristel Brynskog på Hammarö skärgårdsmuseum.

Trädgårdsholmen var en bemannad fyrplats från 1863 och fram till 1914. Då ändrades farleden och fyren blev överflödig.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista