Svartvit bild av ung kvinna med spark
1 av 2
Tyra Sjöberg, fyrvaktardotter från Sättersholmen, som ung Foto: Fotoarkiv: Hammarö skärgårdsmuseum
Svartvitt foto där man lagar nät
2 av 2
Vardagsliv på Sättersholmen där fisket var en viktig binäring tillsammans med jordbruket Foto: Fotoarkiv: Hammarö skärgårdsmuseum

Tyra beskrev livet på Sätersholmarna

8:15 min

Vänern hade som mest 57 bemannade fyrar. Ofta ödsligt belägna på öar, med perioder av isolering på vinterhalvåret.

En som berättat i bokform om livet som fyrvaktarfamilj är Tyra Olsson Sjöberg, fyrvaktardotter från Säterholmarna. Hon beskriver i sin skildring ”Skärgårdsliv kring Säterholmarnas fyr” hur livet gestaltade sig när självhushåll var en tvingande nödvändighet och vädrets makter styrde vardagslivet. Inte särskilt långt från stan men ändå så långt borta.

Tyra Olsson som radiojournalisten Erik Goland intervjuade 1981 var ett av barnen i fyrvaktarfamiljen Olsson, vars släkt i olika generationer skötte fyren i över 70 år.

Tyra Olsson var född 1913 och dotter till Gustaf och Hulda Olsson.

När Gustaf 1929 tragiskt omkom för att isen inte höll för en bil han fått skjuts med, fick hans änka Hulda ta över som fyrvaktare. Men bara några år senare bestämdes att fyrplatsen skulle avvecklas och fyren släckas.

–Vi fick flytta in till Hammarö. Det blev aldrig samma sak, det kändes instängt att inte se öppna sjön och inte höra Vänerns vågor, berättade Tyra Olsson Sjöberg för Erik Goland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista