Julbord.
Foto: Robin Haldert / TT

Fortsatt brist på dietister i Värmland

Dietist: "Det är ohållbart"
1:11 min

Bristen på dietister i Värmland kan få stora konsekvenser, anser fackets representant. Bland annat riskerar patienterna undernäring när de inte får hjälp.

Eva-Lena Persson är dietist inom Landstinget i Värmland och representerar även fackförbundet Naturvetarna.

Enligt henne har det varit brist på dietister under lång tid, i nuläget finns en handfull dietister inom länets primärvård. Och även inom den kommunala verksamheten saknas det dietister.

– Det är ohållbart eftersom arbetet går alldeles för långsamt. Även om man har en vision går det för långsamt, säger Eva-Lena Persson.

Och konsekvenserna för patienterna kan bli stora, enligt Eva-Lena Persson.

– Absolut, de riskerar undernäring och till exempel diabetiker kan gå med sämre värden helt i onödan eller att man äter för lite, förklarar hon.

Landstinget i Värmland har idag 18 dietister anställda. Men Mathias Karlsson som är chef för område öppenvård kan i dagsläget inte svara på om de är för få:

- Vi behöver sätta oss ner och tillsammans titta på hur tusan ska vi jobba, hur många behöver vi vara och hur ska det uppdraget se ut? Det är en prioriterad aktivitet för oss i våra planer för 2018 att titta på den biten, säger Mathias Karlsson. (Hör intervju med honom nedan)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".