biskopen vid ett pepparkakshus
Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Midnattsmässan mer populär än julottan

Sören Dalevi: "Kanske har vi nya vanor"
1:21 min

I kväll är det dags för kyrkans mest populära mässa, nämligen midnattsmässan. Och antalet besökare har ökat genom åren sedan den infördes 1985.

– Det finns olika mönster som har förändrats genom tiderna. Idag är det till exempel mycket mer populärt att gå på en julnattsmässa eller en julbön på förmiddagen med barnen än att gå på julottan, säger biskop Sören Dalevi.

Den traditionella nattvardsgudstjänsten midnattsmässan, eller julnattsmässan som den också heter, är den mest populära mässan på hela året för svenska kyrkan. 1985 infördes den för första gången i domkyrkan i Karlstad. Ett av toppbesöksåren var 2015, då kom 845 stycken besökare. Däremot har besökarna svikit julottan. 2006 var det 370 besökare på julottan jämfört med förra året då det var 153 stycken.

– Vi kanske har nya vanor, vi tycker det att jobbigt att gå upp på morgonen, vi vill hellre avsluta julafton med att gå i kyrkan. På 1970-talet försökte man införa julnattsmässan här i Karlstad men man la ner det för att ingen kom, berättar Sören Dalevi.

Vad betyder det för kyrkans del?

– Det visar att vi har en relevant roll att fylla och att vi tycker om att gå i kyrkan och sjunga "Stilla natt" och alla de klassiska julpsalmerna som vi sjunger på mässan. Och det är ju jättekul att folk vill komma till kyrkan, säger Sören Dalevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".