Ingunn Granum är överläkare på akuten i Karlstad.
Akutens överläkare Ingunn Granum är med i den grupp, som har börjat se över hur en ny akut kan komma att se ut på centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Ny akutmottagning i Karlstad inom några år

Ingunn Granum: "Det behöver byggas nya hus på sjukhuset"
1:29 min

En ny akutmottagning planeras på centralsjukhuset i Karlstad. Planeringssamtalen mellan olika parter på sjukhuset är i full gång.

Flera av de byggnader som finns på centralsjukhuset i Karlstad kommer inte att hålla i framtiden. Många om- och nybyggnationer kommer att krävas. Ett team beståendes av flera olika partners samarbetar nu för att få till en så bra lösning i framtiden som möjligt.

– Så kanske kan det bli en ny akutmottagning i ett nytt eller ombyggt hus, säger Ingunn Granum, som är överläkare på akuten. 

Akutens lokaler har justerats under årens lopp för att patient- och brandsäkerheten ska kunna garanterats, men situationen är inte optimal varken för personal eller patienter i nuläget. Akutens lokaler är byggda för 34 000 besökare per år. I slutet av 2017 var besökssiffrorna uppe i över 65 000.

– Senaste fyra-fem åren har patientbesöken ökat i genomsnitt med 12 procent, säger Ingunn Granum.

För att få en så väl fungerande akutvård som möjligt i framtiden så ses även andra områden över.

– Om primärvården får andra möjligheter att täcka sina jouruppdrag så kanske vi inte behöver ha en jättestor akutmottagning om några år, men detta tittar vi på tillsammans så att vi får en helhet till länet som är bra och som vi kan leva med länge, säger Ingunn Granum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".