Carl Jan Granqvist. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Carl Jan Granqvist. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Det du inte visste att du är tvungen att ha på julbordet

Strömmingsrullader, sillsallad och grisfötter
4:25 min

Det finns julbord, och så finns Carl Jans julbord. Här följer en odyssé i julbordstraditioner du inte visste att du är "tvungen" att följa.

Det hela börjar med strömmingsrullader.

– Det verkar som att det är helt borta, man måste ha en i tomat och en som är lite kräftströmmingsaktig. Sedan måste man ha sillsallad, och sedan grisfötter.

Det man absolut inte ska ha enligt Carl Jan är lax.

– Det tillhör midsommar. Man blandar ihop borden!

Varför gör vi det?
– Vi ska vara så väldigt svenska att alla ska tillfredsställas alla, men tittar vi på julbord som jag upplever här i Värmland så börjar man alltid med dopp i grytan, sedan skinkan och senapen. Sedan alla sillarna. Och strömmingen...

Efter dessa nätta assietter är det sisådär fem sex bjudningar till med leverpastejer, syltor, kål, grisfötter, prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll. Känner du dig mätt? Nänänä. Efter denna inledning är det dags för varmrätten.

– Då ska det naturligtvis vara svensk hare, hasselbackspotatis, katrinplommon och gräddsås. Efter det kommer alla osträtterna, säger Carl Jan Granqvist.

När en är lagom däst är vi framme vis desserten.

– Det ska vara gråpäron. Med lättvispad grädde. Därefter är det dags för gottisbordet.

Slut nu? Nej.

– När jag var liten kom mina mostrar in i salongen i en tårtparad med tomtebloss!

Herregud. Ser verkligen dina julaftnar ut såhär?

– Under många år gjorde de det. Tomteblossen har jag kvar. Och grisfötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".