tjej med fläta, blommig blus och grön parkas utomhus
Emma Dahlström. Foto: Hedvig Nilsson

Dahlström missade finalen i sin comeback

0:31 min

Emma Dahlströms comeback är avklarad men hon missade finalen.

I kvalet vid världscuptävlingen i franska Font Romeu slutade Emma Dahlström på 14:e plats - de åtta bästa går till lördagens final.

– Men placeringen var inte målet. Det var i stället att hon känner sig trygg och inte har ont i knät, säger förbundskaptenen Patric Hopstadius.

– Hon hade kunnat göra svårare åk, och hade hon satt det hade hon kunnat vara i final. Men det kändes läskigt mentalt, säger Hopstadius.

– Förhållandena här var överdjävliga. Det var flatljus och stenhårt i backen så banan blev för snabb. Det är många som ramlat och det har hänt en del olyckor.

Dahlström skadade knät för 8,5 månad sedan. Eftersom det är OS-säsong gjorde hon och rehabteamet runt omkring henne allt vad de kunde för att hon skulle hinna tillbaka i hyfsat god tid före OS. Dahlström avstod från novembertävlingen i Stubai men kände sig i tillräckligt bra form för att göra comeback i Font Romeu.

– Det var grymt, det hon gjorde i dag, hur bra som helst. Skidåkningen var fantastisk. Hon har kämpat hela dagen och hon känner inget i knät. Med tanke på att det bara är åtta månader sedan som hon skadade sig hade trygghet första prioritet i dag, menar Hopstadius.

Emma Dahlström tog VM-silver i våras och säkrade förra säsongen en kvotplats till OS. För att få en OS-biljett måste hon visa för Sveriges olympiska kommitté att formen är stigande.

Den 15-åriga talangen Jennie-Lee Burmansson, som vann den senaste tävlingen i Stubai, kvalade in till final som den näst bästa åkaren efter norskan Tiril Sjaastad Christiansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista