Henrik Skane. Foto: Maria Bard/Sveriges Radio.
Henric Skane, skogsägare. Foto: Maria Bard/Sveriges Radios arkiv.

Skane topprankad för svampprotest

1:08 min

Markägaren Henric Skane i Ölme utanför Kristinehamn toppar tidningen Land lantbruks 50-lista över personer som har gjort avtryck i de gröna näringarna.

Anledningen är att Henric Skane vann en juridisk strid, som gav honom rätt att avverka skog på sin mark trots att den fridlysta svamparten bombmurkla växer där.

– Det är lite spännande att visa att man kan göra något som privatperson och sätta sig emot, säger Henrik Skane.

Länsstyrelsen stoppade tidigare Henric Skane från att avverka skog på sin mark, eftersom bombmurklan som växer där är fridlyst.

Men Lantbrukarnas riksförbund reagerade och menade att fallet var principiellt viktigt för skogsägare i hela landet, och därför stödde organisationen Henric Skane genom att driva och finansiera rättsprocessen.

I vintras slog mark- och miljödomstolen fast att länsstyrelsen gjorde fel som stoppade skogsavverkningen, och i juni beslutade länsstyrelsen att avverkningen trots allt får genomföras.

Men än har det inte blivit någon avverkning, berättar Henric Skane.

– Det stod i villkoren att det inte ska bli för stora körskador, så vi väntar på att det ska bli torrt och fruset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista