Linda Larsson (S). Foto: Sveriges Radio.
Linda Larsson (S) efterlyser en strategi för att få fler statliga myndigheter till Karlstad. Foto: Sveriges Radio.

(S)-kritik mot utebliven strategi för statliga jobb

4:54 min

Just nu pågår arbetet med att flytta statliga myndigheter från Stockholm till andra orter. Men Karlstad är inte rustat för att vara med i racet om de nya etableringarna, tycker Socialdemokraternas kommunalråd Linda Larsson.

Linda Larsson är kritisk mot att det inte finns någon strategi för hur kommunen ska arbeta med att få hit fler statliga jobb, trots att det togs beslut om en strategi för mer än ett år sedan.

– Vi la en motion för att stärka Karlstad som lokaliseringsort i maj 2015, och sedan dess har nästan inget hänt på det här området. Och bara för att inget händer i Karlstad, så står det inte stilla i övriga Sverige. Då tappar vi i konkurrenskraft mot andra städer, säger Linda Larsson (S).

I april 2016 beslutade en enig kommunstyrelse att det ska tas fram en strategi för att stärka Karlstad som lokaliseringsort för statliga arbetstillfällen, efter förslag från Socialdemokraterna.

Att det behövdes en strategi var också något som kommunens ansvariga tjänstemän höll med om. Men någon strategi finns alltså fortfarande inte, något som Linda Larsson (S) är kritisk till. Men arbetet med att få hit fler statliga jobb pågår ändå, säger kommunstyrelsens ordförande, Per Samuel Nisser (M).

– De vill ha ett papper, en skriftlig strategi. Det kan vi ju ta fram, det är meningen att vi ska göra det under nästa år, men det viktiga är att man jobbar med sakfrågorna.

Men det här beslutet fattades i april 2016, det är ett tag sedan?

– Och under tiden har vi jobbat med sakfrågan, det är väl det som är viktigast? Att få hit nya myndigheter är jätteviktigt, men det är lika viktigt att jobba med de myndigheter som redan finns här i Karlstad, så att de har bra förutsättningar och kan utvecklas, det jobbar vi jättemycket med.

För knappt en månad sedan flyttade Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad, och med den kom knappt 20 jobbtillfällen. Lika många försvann, när Riksrevisionen flyttade från Karlstad till Stockholm. Och totalt har 624 statliga jobb försvunnit från länet mellan 2004 och 2015.

Från regeringens håll vill man nu se fler myndigheter utanför Stockholm, i augusti blev det klart att sju myndigheter helt eller delvis utlokaliseras, och civilminister Ardalan Shekarabi är tydlig med att arbetet med att flytta ut myndigheter kommer att fortsätta. 

– Ett sätt som vi jobbar med är att ha kontakt med de som finns här idag. Vad de hör och ser om vad vi kan göra. Sedan pågår det samtal som jag inte kan kommentera i detalj, men det är klart att vi försöker ha de inspelen med de kontakter vi har från vår sida, säger Per Samuel Nisser (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista