Rådhuset i Lidköping med laserstrålar runt om.
1 av 2
Rådhuset i Lidköping med laserstrålar runt om - en förebild menar Karlstadsbon Anna. Foto: Pressbild.
Sören Andersson arrangemangsenheten Karlstads kommun. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
2 av 2
Sören Andersson arrangemangsenheten Karlstads kommun. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Förslag på ljusshow istället för fyrverkerier

0:47 min

Allt fler kommuner slutar med fyrverkerier på nyår, och i exempelvis Lidköping och Boden körs en lasershow på 12-slaget. Något som Karlstadsbon Anna tycker att hennes kommun borde fixa.

Smällandet från fyrverkerier kan skrämma både djur och människor, och Karlstadsbon Anna, som inte vill framträda med sitt efternamn, vill se någon form av ljusshow istället för det fyrverkeri som Karlstads kommun traditionsenligt bjuder på.

– Det kan fler ta del av, och det inskränker inte på andras levnadsutrymme heller. Traditioner förändras ju med tiden, och fostrar vi den nya generationen med en lasershow istället så tror jag inte att man kommer att sakna fyrverkerierna efter ett par år, säger Anna. 

Sören Andersson, som är ansvarig för fyrverkerierna i Karlstads kommun, säger att man har tittat på möjligheterna att ha en lasershow men att det finns vissa problem med en sådan.

– Jag skulle gärna vilja ha det, men den blir mer koncentrerad. Man måste vara på plats på ett och samma ställe. Då är vi tillbaka i problematiken med att alla ska trängas på ett och samma ställe, när det är mycket fylla på nyårsafton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista