Anna Bäck paracyklist. Foto Magnus Skoglund
1 av 2
Anna Bäcks neuromuskulära sjukdom, CMT, blev startskottet till medveten träning. Nu är Anna med i paracykellandslaget och världsmästare. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio
Anna Bäck på cykel. Foto Magnus Skoglund/Sveriges Radio
2 av 2
Anna har cykelpendlat från hemmet i Kil till jobbet i Sunne för att få tillräcklig träningsdos. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio

Världsmästare i paracykling laddar för OS 2020

4:23 min

Kilsbon och Skoghall-cyklisten Anna Beck blev Sveriges första världsmästarinna inom paracyklingen i Sydafrika 2017.

För drygt tio år sedan fick Anna diagnosen CharcotMarie-Tooth (CMT), en neuromuskulär funktionsvariation som bland annat medför att hon nästintill saknar reflexer och känsel i vissa delar av kroppen. Hon jämför den själv med en mobiltelefon som saknar täckning.

- Det blir svårt för nervbanorna att nå hela vägen ut till musklerna och till slut förtvinar de när de inte får signaler från nerverna att de ska fungera och agera. Det är sämre täckning och viss täckning dör helt enkelt, säger hon.

Medalj redan i premiären

Beskedet om diagnosen blev mer eller mindre startskottet till att Anna började träna mer medvetet. Hon utvecklades snabbt till en god cykelmotionär och i augusti gjorde Anna en minst sagt lyckad debut i VM-sammanhang.

När landsvägsdammet hade lagt sig efter hennes mäktiga spurter kunde hon konstatera att hade med sig både en guld- och en silvermedalj hem i bagaget. Anna beskriver sig som den dåliga idrottaren i skolan. Med cyklingen blev det en annan värld, även om det inte var kärlek vid första tramptaget.

- I början var det nog lite ångest att ge sig ut. Men när jag väl hade kommit igång så kände jag att kunde kompensera min funktionsvariation. Dessutom blev jag inte frånåkt vilket var en wow-upplevelse för det hade jag inte känt förut, berättar Anna Beck.

Paralympics i tankarna

Nu blickar Anna framåt mot nya mål. I augusti väntar VM i Italien och 2020 hägrar Paralympics i Tokyo. Men det är många mil och timmar på cykelsadeln fram till dess och konkurrenter som ofta tränar på helt andra villkor.

- De har träningsbidrag och kan göra det här som arbete. Jag jobbar heltid, har två timmars restid och en familj. Det är därför säsong till säsong som gäller, men 2020 vill jag vara med i Japan, säger Anna Beck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista