Två vuxna hanvargar.
Förvaltningsrätten beslutade i november att 22 vargar i Sverige, varav sex i Värmlands län, får skjutas under licensjakten. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT.

Vargjakten: Beslut om inhibition väntas på fredag

"Ärendet behandlas med högsta prioritet"
0:56 min

Efter överklagandet av kammarrättens beslut, som gav klartecken till vargjakten, kommer troligen ett beslut om inhibition i morgon, fredag.

Vinterns vargjakt är planerad att starta på tisdag och pågå till och med den 15 februari och innefattar jakt på sex vargar i Vimyrenreviret i norra Värmland.

Licensjakten på varg överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och Jägarnas Riksförbund och igår kom Kammarrätten i Sundsvall med beskedet att de inte beviljar prövningstillstånd för överklagandena. Det innebär att jakten kan starta som planerat.

I sista stund överklagade idag Svenska Rovdjursföreningen även det beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen, som är den högsta instansen. Samtidigt begär Svenska Rovdjursföreningen omedelbar inhibition av jakten.

Hos Högsta förvaltningsdomstolen menar man att ett beslut om inhibition, det vill säga om jakten ska ställas in eller inte i väntan på slutgiltigt beslut, troligen kommer i morgon fredag och att ärendet behandlas med hög prioritet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".