Ludvig Nyrén, Säffle SS. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio.
1 av 2
Ludvig Nyrén, Säffle SS. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio.
Ludvig Nyrén, Säffle SS-simmare. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio.
2 av 2
Ludvig Nyrén, Säffle SS-simmare. Foto: Magnus Skoglund/Sveriges Radio.

Parasport: Ludvig siktar på medalj i EM

3:49 min

Grumssonen Ludvig Nyrén kom hem från VM i parasimning i Mexiko i höstas med ett svenskt rekord och en fjärdeplats på 100 meter fjäril. Nu siktar han på medalj i EM i sommar.

- I och med att jag blev fyra nu på ett VM så varför inte ta medalj på ett EM liksom? Det är klart att man vill stå högst upp på prispallen, säger Ludvig Nyrén, som tävlar för Säffle simsällskap.

Trots framgångarna i VM är han inte riktigt nöjd med sin insats i Mexiko:

- Jag har aldrig simmat så här fort innan, men det är alltid surt att bli fyra. Jag hade en ganska taskig vändning och en målgång som det känns att jag ska kunna göra bättre. Hade den suttit så hade jag kanske kunnat ta en tredjeplats, säger Ludvig Nyrén.

Efter Paralympics i fjol har Ludvig drabbats av skador, och en sviktande motivation. Ett tag funderade han till och med på att lägga simglasögonen på hyllan, men nu vågar han sikta framåt igen, mot Paralympics i Tokyo 2020.

- Jag lovade min coach att genomföra det här mästerskapet så skulle vi fundera på nästa steg därefter. Nu känns det bättre och jag ska försöka ta fler medaljer framöver och vara med i ett Paralympics till, säger Ludvig Nyrén.

Simningen har betytt mycket för Ludvig, som har en skelettmissbildning och dysmeli vilket betyder att han saknar vissa ben i kroppen. Han kom i kontakt med sporten under en prova-på-dag med Anders Olsson i Deje när han var tio år gammal och fastnade direkt.

- Simningen har hjälpt mig jättemycket. Jag har mycket lättare för att gå på stränder och sådana saker. Jag skäms inte för hur jag ser ut, det är ingen idé att göra det. Alla ser vi olika ut och har våra komplex, säger Ludvig Nyrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista