Mats Idbratt, Orvelinegruppen.
1 av 2
Mats Idbratt, Orvelinegruppen har sett en positiv utveckling de senaste tio åren. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Vid årsskiftet införde norge en höjd sockerskatt.
2 av 2
Vid årsskiftet införde norge en höjd sockerskatt. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Norsk sockerskatt gynnar gränshandeln

Mats Idbratt: "Det är en fantastisk utveckling"
0:54 min

Vid årsskiftet införs en höjd sockerskatt i Norge som förväntas gynna den svenska gränshandeln.

Orvelinegruppen äger ett 20-tal godisbutiker utmed den norska gränsen bland annat i Töcksfors och Charlottenberg. Deras försäljningskurva pekar brant uppåt och förväntas nu öka ännu mer.

– 2008 omsatte vi cirka 400 miljoner och nu 2018 är det mer än en miljard upp så det är en fantastisk utveckling, säger Mats Idbratt, operativ chef på Orvelinegruppen.

Sedan 30 år tillbaka har Norge redan en skatt på socker och prisskillnaden lockar många norrmän att handla läsk och godis i Sverige.

Inger Pedersen från Fredrikstad köper sitt godis i Sverige och hon är inte nöjd med den nya skatten.

- Nej jag tycker det börjar bli lite för mycket skatter och avgifter, men jag är väldigt glad att vi bor nära den svenska gränsen, säger hon.

Sockeravgiften är tänkt att få in två miljarder kronor till den norska statskassan men i Norge rasar både arbetsgivare och fack inom livsmedelsindustrin. De fruktar ökad gränshandel och förlorade jobb hemma i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".