Så påverkar nya amorteringskravet

3:01 min

Från och med den 1 mars 2018 gäller ett nytt skärpt amorteringskrav som förväntas lugna ner bostadsmarknaden.

Kristoffer Kullberg är fastighetsmäklare i Karlstad och han tror inte att det nya kravet kommer att påverka den värmländska bostadsmarkanden nämnvärt.

– I vår region blir vi inte drabbade av det regelverket i samma utsträckning för vi har inte så hög skuldsättning här, säger han.

Det nya amorteringskravet omfattar bara nya lån som tas efter den 1 mars och gäller de som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Kravet innebär att man ska amortera ytterligare en procent utöver det befintliga amorteringskravet.

Torsten Gabrielsson och hans familj bor i Karlstad och de har precis köpt nytt hus, och det kommande amorteringskravet är inget som påverkat deras flyttplaner.

– Nej, vi har ju gjort vår affär innan kravet blev till men sen tycker jag att det är bra att amortera. Man betalar ju av sina skulder och det vill jag göra oavsett, säger Torsten Gabrielsson.

Det nya amorteringskravet är tänkt att stabilisera bostadsmarkanden och ställa högre krav på de högst belånade. Fastighetsmäklare Kristoffer Kullberg menar att det är stor skillnad mellan den värmländska bostadsmarkanden och den i storstäderna och tror på en fortsatt stabil, värmländsk marknad.

– Det är en betydligt annan dramatik på prisutvecklingen i Stockholm, där har vi en prisnedgång som tydligt märks. Här i Värmlandsregionen finns inga yttre faktorer som säger att vi skulle ha en prisutveckling nedåt, säger Kristoffer Kullberg, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Karlstad.