Kobebiff i köttdisken. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Kobebiffen säljs för 4 000 kronor kilot inför nyårsafton. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Sällsynt biff och tryffel gör hål i plånboken

Annika Karlsson: "Tryffel ska säljas jordig"
3:53 min

Till nyårssupén finns det ett fåtal som väljer att lägga pengarna på riktigt exklusiv mat.

I Värmland finns en butik som säljer färsk tryffel och den sällsynta Kobe-biffen. Men med ett kilopris på 4 000 kronor får den nog många att tappa hakan. Tryffeln är dyrare än så, och går för tolv kronor grammet. Intresset för exklusiva råvaror har ökat de senaste åren säger tryffeljägaren, Annika Karlsson.

– Tryffel för hundra kronor räcker länge, berättar hon.

Kobe-biffen är mycket mer marmorerad än annat kött. Oskar Jönsson berättar att köttet kommer från Wagy-rasen som föds upp i Japan. Han menar att det här inte är något som man ska äta för att bli mätt. Han tycker att den ska ätas utan tillbehör och under andakt.

– Det är en upplevelse för livet, menar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".