Tina Bergenbrink, kulturchef i Hagfors kommun.
Tina Bergenbrink, kulturchef i Hagfors kommun.

Nytt projekt med berättande i fokus

1:04 min

Riksteatern i Värmland startar nu Little History, ett integrationsprojekt där syftet är att stödja invandrare i deras läsande av böcker och berättelser från hemlandet.

Initiativtagare är den tidigare värmländske fristadsförfattaren Asad Buda. 

– Det är viktigt att andra generationens migranter känner till sitt ursprung. Det är viktigt att de vet hur första generationen kom till landet och hur deras erfarenhet såg ut, berättar han.  

Projektet vill bland annat dokumentera böcker, dagböcker och anteckningar som migranterna har tagit med sig under sin flykt. Dessa kommer sedan att ställas ut på biblioteken i Torsby, Filipstad och Hagfors.

Tina Bergenbrink är kulturchef i Hagfors och hon tycker att projektet är en bra utveckling av kommunens integrationsarbete. 

– Det är ett sätt för oss att stärka det arbete som redan görs i kommunen, av föreningar,  kyrkan och andra. Det här är också ett sätt för oss att hitta nya böcker och översättningar för att utvidga vårt bibliotek med fler berättelser. Men också de lilla berättelserna, som tillsammans skapar vår berättelse. Hagfors berättelse är alla våra kommuninvånares berättelse, säger Tina Bergenbrink. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista