Ola Åkesson Räddningstjänsten Karlstadregionen
Ola Åkesson manar till försiktighet under nyårsnatten. Foto: Sara Johansson/P4 Värmland

Räddningtjänsten: Var nykter och försiktig på tolvslaget

"Håll koll på era ungdomar"
1:02 min

Nyårsafton är historiskt sett en intensiv dag för räddningstjänsten i Värmland. Flera stora bränder har inträffat under nyåret och flera av dem har orsakats av fyrverkerier.

Ola Åkesson är räddningschef i beredskap i Karlstadsregionen och han har några råd till de som ska fyra av raketer på tolvslaget. 

– Planera i god tid, inte tio minuter innan. Titta gärna under dagen vart ni ska stå, vart ni ska rikta era raketer och vad ni ska ha för avfyrningsramp. Man ska inte bara plocka fram en tomflaska och ställa på gatan och fyra av, de är väldigt ostadiga och kan lätt leda till skador. Använd väl förankrade rör istället, säger han. 

Unga pojkar är överrepresenterade när det gäller skador som orsakas av fyrverkerier under nyårsnatten, trots att det är 18-årsgräns för att köpa raketer. 

– Gränsen är befogad. Tyvärr är det så att det är mest unga pojkar som skadas varje år. En liten uppmaning till alla föräldrar, se till att inte era ungdomar försvinner iväg med raketer under armen ikväll utan ha gärna lite koll, säger Ola Åkesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".