Guldlistan 2017

Frödinglåt ny etta på Svensktoppens Guldlista

5:17 min

För andra året har publiken fått rösta till Guldlistan, listan där Svensktoppens långkörare möter varandra. Ny etta är Mando Diaos tolkning av Gustaf Frödings dikt ”Strövtåg i hembygden”, som tar över titeln efter Magnus Uggla.

– Det är helt otroligt att få vinna över alla dessa svensktoppsklassiker. En sådan här hit får man en gång i livet. ”Strövtåg i hembygden” är definitivt en av våra mest framgångsrika och betydelsefulla låtar, säger Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao.

Grunden till Guldlistan röstades fram bland samtliga långkörare i Svensktoppens 55-åriga historia för ett år sedan. Nu har den listan ställts mot 2017 års långkörare – det vill säga de låtar som har lämnat listan under året efter att varit med i totalt 52 veckor. Med i omröstningen har även Ulf Lundells ”Öppna landskap” varit efter att ha vunnit Lyssnarnas val.*

– Guldlistan är det starkaste startfältet du kan få i en musiktävling, det är giganternas kamp inom svensk populärmusik. Att toppa Guldlistan är nog det bästa och största kvitto du kan få på en låts popularitet, kommenterar Svensktoppens producent och programledare Carolina Norén.

”Strövtåg i hembygden” är också den låt som sedan Svensktoppens start 1962 legat längst som etta, 86 veckor. Den har även tre år i rad blivit utsedd till Årets Låt.

Läs mer och lyssna på hela avsnittet av Guldlistan här