En jägare siktar med ett vapen. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Vargjakten har startat i Vimyrenreviret

3:36 min

Årets licensjakt på varg har inletts. Sex djur får fällas i Vimyrenreviret.

I dag drog licensjakten på varg igång. Totalt handlar det om 22 vargar som får skjutas i särskilt angivna områden i fem län i landet. I Värmland får sex vargar fällas i Vimyren-reviret - ett triangelformat område mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet.

– Det är mycket snö i skogen så det är lite besvärligt att spåra. Vi har för närvarande, som vi kan se, tre vargar i området men vi har ännu inte rikgt fått koll på hur de rör sig, säger Boo Westlund, jaktlagets medieansvariga.

P4 Värmland bad att få följa med ut i skogen under jakten men det fick vi inte.

– Det är ett gemensamt beslut av de jaktlag som ingår i området. Man vill inte exponeras i media eftersom det kan leda till hot och hat bara för att man deltar i jakten, säger Boo Westlund, mediaansvarig för ett av jaktlagen.

Beslutet om licensjakt på varg har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen har inte tagit ställning i sakfrågan men säger att jakten kan starta i väntan på beslut om prövningstillstånd. Ett beslut som väntas i februari.

Jakten får bedrivas från och med idag till och med 15 februari 2018, eller fram till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten.

Under förra årets licensjakt sköts 13 vargar i Värmland och 25 totalt i de fyra länen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista