En död varg ligger i snön. Foto: Boo Westlund.
Vargen som sköts i förmiddags. Foto: Boo Westlund.

Två vargar skjutna i Värmland

3:13 min

Två vargar har nu skjutits under den pågående licensjakten. Båda vargarna fälldes norr om Knappåsen mellan Ekshärad och Torsby.

Den första vargen sköts i Värmland klockan 10:41.

– Den fälldes i skogarna mellan Torsby och Ekshärad, säger jaktlagets mediaansvarige Boo Westlund till P4 Värmland.

Den skjutna vargen var en hane och vägde 42 kilo. Enligt Boo Westlund var vargen angripen av skabb på svansen och ena sidan.

Vid 13:40 fälldes den andra vargen i länet. Den vargen sköts nära Hålsjön, bara nån kilometer från den plats där den första vargen fälldes.

Troligen handlade det om ett vargpar, enligt Boo Westlund.

– Mycket tyder på det, de gick ju tillsammans så jag vill nog dra den slutsatsen. Men det är lite för tidigt att säga, man kommer att gå in för att få dna på dem för att se om det är samma par som har gått här förut, säger han.

Sammanlagt sex vargar får skjutas i Värmland under årets licensjakt. Enligt Boo Westlund försvårar vädret jaktförutsättningarna imorgon.

– Nu fryser det på, och vi får kallt i natt som det ser ut. Det gör att det blir svårt med spårning och jakt imorgon. Men vi kommer ändå att vara ute och spåra av under natten, för att se om vi har mer varg kvar i området.

Enligt Svensk Jakt har sammanlagt åtta av totalt 22 vargar skjutits i Sverige idag, hälften av dem i Flatenreviret i Dalarna. Länsstyrelsen i Dalarna gick ut med uppgiften att ytterligare en varg skjutits där, men gick sedan ut med en rättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista