Höljesbor kritiserar vägunderhållet på 62:an

4:24 min

Boende utanför Höljes är oroliga över den dåliga underhållningen av väg 62.

P4 Värmland har tidigare rapporterat om olyckor på vägen som enligt boende är så dåligt att bilarna går sönder. Vägen används av många turister som är på väg mot skidorterna och som kanske inte har ordentliga däck, menar Hans Nordberg som bor i närheten av väg 62.

– Det jag ser som problemet är ju samhällsfunktionerna som måste funka. När inte ambulansen kommer fram utan måste ta räddningstjänsten till hjälp för de som ska åka ambulans. Man kan ju bara tänka sig om det skulle bli en eldsvåda, säger Hans Nordberg.

Carina Jonsson bor i Båtstad där tre har kört av vägen på kort tid. Hon är rädd att någon ska köra ihjäl sig snart och berättar att Skanska, som står för vägunderhållet, inte har hörsammat deras åsikter:

– De tror inte att det är sant. De träter på oss, men jag träter tillbaka. Vi lägger ju också våra skattepengar till vägen, säger Carina Jonsson.

De boende berättar om att bilarna är utsatta för ständigt slitage på grund av att vägen är bucklig, vilket blir en fara när vägen fryser på, och vill att Skanska gör något åt det.

– Jag vet att det har varit väldigt utmanande i år. Oftast har detta inträffat när det regnat på en kall vägbana så att det blivit tjock is. Det är inte bara att ploga för det går inte bort, man måste hyvla vägen och frågan är bara när vi kan göra detta, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef till P4 Värmland.

I november tog sig inte ambulansen fram på grund av halka och de fick ta hjälp av räddningstjänsten. Är det rimligt?

– Det är absolut inget vi strävar efter men det ÄR utmanande vid extrem väderlek, säger Bengt Olsson.

Men hur tycker du att ni tar er an "utmaningarna"?

– Våra bedömningar utgår helt och hållet från hur mycket trafik det är på vägarna och fördelar sedan resurserna efter det, men det är inte alltid det fungerar klockrent, säger Bengt Olsson.