Ny pantstation skänker pengar till Alla Kvinnors Hus

2:43 min

Återvinningscentralen på Våxnäs i Karlstad har en så kallad storpantarautomat, där man kan tömma säckar med pant. Pengarna kan sedan skänkas till Alla Kvinnors Hus i Karlstad.

I Sverige finns 25 stycken så kallade storpantarautomater, maskiner där du som har samlat på dig ett stort antal returflaskor kan häva i säckvis med pant i automaten.

Sedan i maj 2017 finns en sådan automat på återvinningscentralen på Våxnäs i Karlstad, och efter avslutad pantning kan man välja att skänka panten specifikt till Alla Kvinnors Hus i Karlstad.

– Vi letade efter något som var lokalt förankrat och som vi visste var seriöst, så vi valde Alla Kvinnors Hus, säger Marcus Edenberg, driftchef för återvinningscentralerna i Karlstads kommun, och han berättar att det handlar om ungefär 2000 - 4000 kronor i månaden som det genererar till Alla Kvinnors Hus. Pengar som är mycket uppskattade i föreningen.

– Totalt handlar det om drygt 22000 kronor som vi hittills har fått in från automaten och vi är väldigt glada för allt som kommer in, säger Elisabeth Björk, ordförande för Alla Kvinnors Hus i Karlstad.

Vad har ni använt pengarna till?

– Vi försöker sätta guldkant på tillvaron för alla kvinnor, tjejer och barn som vi träffar. Vi har bland annat arrangerat ett läger och julfester och middagar. Det är extra insatser som vi annars inte hade haft råd med.

Vad betyder det för er verksamhet att det kommer in extrapengar på det här sättet?

– Det är jätteviktigt, just för att vi skall kunna göra de här sakerna som är så oerhört viktiga för de här personerna som vi möter i vår verksamhet och som kanske inte har så mycket pengar alla gånger. Det känns bra att vi kan hjälpa dom och göra något litet extra, säger Elisabeth Björk, ordförande Alla Kvinnors Hus i Karlstad.