En man justerar en jättestor lampa
Tobias Henriksson Foto: William Reid

"The Square" chans på flera Guldbaggepriser

3:51 min

The Square nomineras till Guldbaggen. Ljusansvarige Tobias från Årjäng gläds över framgångarna.

– Det är ju jättekul. Den har ju vunnit nästan allt man kan tänka sig hittills, säger Årjängbördige Tobias Henriksson som arbetat som belysningsmästare i filmen "The Square"

Filmen som hittills vunnit Guldpalmen i Cannes och Bästa europeiska film i European Film Award är även nominerad till årets Golden Globe. Till Guldbaggegalan den 22:a januari är den nominerad i sex kategorier, bland annat för Bästa film och Bästa foto.

–  Belysningsmästare innebär att man jobbar tillsammans med fotografen och nära regissören att sätta ljuset som ska vara till varje scen, säger Tobias.

Han berättar att ljuset spelar stor roll för filmen och att det hjälper till att förtydliga budskapet i scenen.

– Det kan vara rent praktiska grejer som om det ska vara dag eller natt, men också för att förmedla känslan i ljuset.

– Det är en speciell upplevelse att jobba med Ruben (Östlund, regissör.) hans filminspelningar är ju annorlunda. Man jobbar ju så idogt med varje bild. Man kan jobba en hel dag med samma bild utan att flytta kameran.

Tobias Henriksson hoppas såklart på att filmen vinner alla kategorier men det är ändå en som han tycker vore extra rolig att vinna:

– Det roligaste för mig hade varit om Fredrik Wenzel hade vunnit för bästa foto. Om han vinner betyder det att min del har nått hela vägen fram.

Guldbagge-nomineringar för "The Square"

  • Bästa film
  • Bästa regi
  • Bästa foto
  • Bästa manliga huvudroll
  • Bästa scenografi
  • Bästa manus

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista