Mats Stråhl, ägare av Tujon, som tillverkar vodkan Sunshine liquor. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Mats Stråhl har i ett par års tid tillverkat vodkan Sunshine liquor i Västra Ämtervik. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Värmländsk vodkatillverkare i tvist med Systembolaget

4:51 min

Målet var att produktionen av vodka i Västra Ämtervik skulle utökas. Istället avslutade Systembolaget avtalet med det värmländska företaget som gör vodkan, vilket ägaren Mats Stråhl nu har överklagat.

Mats Stråhl är besviken på Systembolagets beslut.

– Det var väldigt tråkigt, för det är väldigt mycket arbete som är nedlagt. Både arbete, tid och pengar. Så det är jättetråkigt, det är som att rycka undan mattan för en, säger han till P4 Värmland.

Det handlar om vodkan Sunshine liquor, som tillverkas i Västra Ämtervik av Mats Stråhls företag Tujon. Ordet "sunshine" syftar på att det är solceller som ger el till lokalen där vodkan görs.

Vodkan säljs sedan ett par år av Systembolaget, i fyra värmländska butiker, genom den avtalsform för lokala och småskaliga drycker som Systembolaget använder.

Men när Mats Stråhl ville få möjlighet att sälja i fler butiker i länet fick han istället beskedet att han inte får leverera mer alls, att avtalet avslutas. Ett beslut som Mats Stråhl nu har överklagat till den statliga Alkoholsortimentsnämnden.

Planen var egentligen att utöka tillverkningen av vodka i Västra Ämtervik, men nu är allt pausat.

– Jag skulle expandera i år, med större anläggning och större maskiner. Och förhoppningsvis så småningom även kunna anställa.

För än så länge är det en hobbyverksamhet, men du har tänkt att det på sikt ska göra mer pengar och ge sysselsättning?

– Absolut. Det är ganska komplicerat det här, med alla tillstånd, så först gäller det att sätta allting och se att processen fungerar. Och det gör den ju nu.

Enligt Systembolaget har efterfrågan på vodkan varit för låg.

Bolagets pressavdelning meddelar att man inte kan ställa upp på någon intervju om tvisten kring den värmländska vodkan just nu. Men man skriver i ett mejl till P4 Värmland att bara 20 flaskor av vodkan såldes i de fyra butikerna under en mätperiod från januari till och med juni 2017.

Mats Stråhl konstaterar samtidigt att han har levererat 228 flaskor till Systembolaget under de två åren avtalet har gällt. Räknar man bort det som finns kvar i butikerna nu har knappt 200 flaskor sålts på två år.

En rimlig och förväntad nivå, menar Mats Stråhl, som inte har någon förståelse för Systembolagets resonemang om för låg efterfrågan.

– Nej, på grund av att det är lokalt och småskaligt får man finna sig i att det bli lite lägre försäljning, säger han.

Systembolaget tillägger i ett mejl till P4 Värmland att vodkan sålde bäst i början, toppnoteringen var den första månaden december 2015. Men att försäljningen sedan har avtagit.

"Vi måste anpassa vårt sortiment efter efterfrågan och denna produkt har för låg; dessutom kraftigt avtagande efterfrågan", skriver Systembolaget.

Alkoholsortimentsnämnden kan komma att ta upp tvisten om den värmländska vodkan på sitt nästa möte i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista