Sverige förlorade JVM-finalen: "De är förkrossade"

1:38 min

Det var jämnt in i det sista, men i slutminuterna avgjorde Kanada med två snabba mål, till 3-1. – De svenska spelarna är förkrossade, de vill inte tro att det är sant, refererade Magnus Wahlman.

Sverige - Kanada 1-3
(0-0, 1-1, 0-2)
Skott: 36-28
Publik: 17 544

Sverige, med tre FBK-spelare i truppen, satt länge i förarsätet, men mesta juniormästarna Kanada, uppbackade av tusentals supportrar (som under stora delar av matchen var tystade av det svenska spelet) lyckades till slut vinna mästerskapet. Det var Kanadas fjärde finalvinst över Sverige i JVM.

Sverige ska inte skämmas. De har gjort en jättebra match och det är lite orättvist det här. Sverige har varit ett bättre lag sett över tre perioder.

Matchens snackis var den stora övervikten av utvisningar till Kanadas fördel: Kanada fick sex powerplay, Sverige fick ett. 

– Det här är Nordamerika, det ska vara svårt, det är svårt och Kanada får en ny utvisning med sig. Det är en stressad situation, men nu har Kanada fått sex raka powerplay, refererade Wahlman i slutet av matchen.

Faktum är att Kanada inte lyckades förvalta något av sina powerplay – däremot gjorde Sverige ett mål i boxplay (vilket de gjorde två gånger om i semifinalen). På ett mycket vackert vis avslutade Tim Söderlund en snabb kontring med att skicka upp pucken i krysset.

Men matchvinnare inför Buffalo-publiken blev till slut Kanadas Tyler Steenbergen. Han styrde in 2-1-pucken med exakt 100 sekunder kvar av matchen.

De svenska spelarna var knäckta efteråt. Med hängande huvuden och sönderslagna klubbor fick de till slut samla sig för att ta emot sina silvermedaljer. 

Kanada har nu vunnit sjutton JVM-guld och Sverige har nu tagit elva JVM-silver. Bara Ryssland har tagit fler silver: 12 stycken, varav tre av dem som Sovjetunionen.

Senaste årens JVM-mästare

2018: Kanada (Sverige i final).
2017: USA. 
2016: Finland.
2015: Kanada.
2014: Finland (Sverige i final).
2013: USA (Sverige i final). 
2012: Sverige.