Ellen Moons. Foto: Pressbild.
Ellen Moons, professor i fysik vid Karlstads universitet. Foto: Pressbild.

Karlstadsprofessor invald i Kungliga Vetenskapsakademien

2:40 min

Ellen Moons som är professor i fysik vid Karlstads universitet väljs in i Kungliga Vetenskapsakademien.

 – Jag känner mig mycket hedrad. Det är väldigt stort att vara utvald och komma med där är något man drömmer om, säger Ellen Moons till P4 Värmland

Ellen Moons blir invald som svensk ledamot i klassen för fysik.

Kungliga Vetenskapsakademien har som uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. Akademien har ungefär 450 svenska och 175 utländska ledamöter som har sin plats på livstid.

Ett av uppdragen är att stärka vetenskapernas inflytande i samhället. Hur gör man det?

– Vetenskapen bygger på att empiriskt undersöka något, om och om igen. Då kommer man fram till fakta som man kan tro på. Det ställs idag ofta emot åsikter och betraktelser som inte har den grunden. Det är extra viktigt idag att stärka vetenskapens roll i samhället, säger Ella Moons.

Ett annat uppdrag är att utse pristagare till Nobelprisen. Hur känns det?

– Det är väldigt intressant och pirrigt. Det är så hemligt så att det känns som att en hemlig dörr öppnas och man får kika in, säger den på livstid invalde ledamoten i Kungliga Vetenskapsakademien.

Ellen Moons är professor i fysik vid Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik, Karlstads universitet. Hennes forskning fokuserar för närvarande på solceller baserade på polymerer, som är långa kedjemolekyler uppbyggda av kortare upprepade enheter. Polymererna kan absorbera ljus och leda ström, precis som halvledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista