En vargflock. Foto: Yvonne Åsell/TT
1 av 2
Naturvårdsverket har kritiserats för sitt sätt att räkna varg och överväger nu att byta. Foto: Yvonne Åsell/TT
Maria Hörnell Willebrand, Naturvårdsverket
2 av 2
Maria Hörnell Willebrand, Naturvårdsverket Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Vargar räknas på nytt sätt

4:08 min

Naturvårdsverket testar en ny modell för att räkna ut hur många vargar det finns i Sverige – och vill ha hjälp med att samla in vargbajs.

– Vi vill förbättra våra inventeringsmetoder och se om det finns ett enklare eller stabilare sätt att räkna individer än det vi använder idag, säger enhetschef Maria Hörnell Willebrand på Naturvårdsverket. 

Enligt Naturvårdsverkets nuvarande modell så baseras populationsuppskattningen på hur många föryngringar som hittas under inventeringen.
Det tas inte hänsyn till hur många vargar som har dött, till exempel i licensjakt, skyddsjakt eller i trafiken, under samma period.
Den här modellen har kritiserats av Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen för att vara ålderdomlig. Förra säsongens inventering visade 355 vargar i landet och enligt Svenska Rovdjursföreningen var det 100 för många. 

Naturvårdsverket påbörjade den extra inventeringen förra vintern. 

– Vi samlar in extra spillning som vi kan ta DNA ifrån och identifiera individer som sedan används av forskargruppen för att utvärdera olika modeller att beräkna vargar. 

Enhetschef Maria Hörnell Willebrand vill gärna att allmänheten hjälper till. 

– Har man en bekymring över hur många vargar och vill påverka så ska man passa på just i år genom att samla in spillning. 

Lyssna på ljudklippet ovan för information om vart du ska vända dig om du vill hjälpa till. 

Om Naturvårdsverket byter beräkningsmodell kan det i förlängingen innebära att antalet vargar som får jagas vid licensjakt också ändras.
Det är en forskargrupp vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet som gör utvärderingen av den nya modellen.
Beslutet om vilken modell man ska använda ska Naturvårdsverket ta våren 2019.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista