kvinna vid dator
Asal Narimani, samordnare Brottsofferjouren i Värmland Foto: Hedvig Nilsson

Fördubbling av antalet hedersfall till Brottsofferjouren

4:13 min

Förra året fördubblades antalet fall av ungdomar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck på Brottsofferjouren i Värmland.

Åren 2015 och 2016 tog Brottsofferjouren, som jobbar åt tio värmländska kommuner, emot ett tiotal fall av ungdomar som utsätts för hedersförtryck. År 2017 ökade antalet till 20.

- Det är främst kvinnor, men vi har haft några män också. Det har handlat om hot och misshandel, berättar Asal Narimani, samordnare på Brottsofferjouren i Värmland.

Hur många har riskerat att bli bortgifta mot sin vilja?

- Jag skulle säga att alla har nämnt det, att de är rädda att bli bortgifta eller att de redan har blivit bortgifta.

Någon samlad nationell statistik över hur många ungdomar i Sverige som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck förs inte idag. Men samtalen till den nationella stödtelefonen har också närapå fördubblats. Från ett snitt på 25 i månaden 2015, till 47 per månad förra året.

14 procent av de utsatta ungdomarna där är killar, resten är tjejer, och över hälften är under 18 år. I 10 procent av fallen är den utsatta rädd för att bli dödad.

Får de här ungdomarna den hjälp och stöd de behöver från sociala myndigheter?

- De själva upplever inte att de får den hjälpen de skulle behöva, eftersom de kommer till oss. Oftast brister det i att myndighetspersoner inte förstår allvaret i situationen. Vi har fått hjälpa till ibland för att snabba på processen, säger Asal Narimani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista