En olycksplats. Foto: Räddningstjänsten
Foto: Räddningstjänsten.

Ny lag ska förhindra spridning av bilder på olyckor

1:09 min

Vid årskiftet skärptes lagen för den som sprider bildmaterial som kränker andras integritet.

Upp till fyra års fängelse kan straffet bli för den som lägger upp eller på annat sätt sprider kränkande bilder på en enskild person.

Brottet, integritetsintrång är en skärpning av en tidigare lag som hade till uppgift att begränsa möjligheten att fotografera utsatta människor.
Den här lagen ska alltså begränsa möjligheten att sprida bilderna.

Wolmer Edkvist, chef för ambulanssjukvården i Värmland, välkomnar den nya lagen som han menar är helt nödvändig.

--Vi har ett ökat problem i samhället. En allmänhet som kryper närmare olyckorna och filmar in i fordon där skadade sitter, och ibland till och med är ett hinder för vårt arbete, säger Wolmer Edkvist.

Bilder tagna i smyg på samlag, eller som i det här fallet närgångna bilder på skadade från en olycksplats omfattas av den nya lagen som alltså kan ge flera års fängelse.

– Det är svårt att säga något om påföljder, det får juridiken ta hand om, men jag önskar att vi får jobba i fred och kunna ta  hand om våra skadade patienter på bästa sätt, säger Wolmer Edkvist. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista