Entre till Migrationverket. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Migrationsverket varslar i Värmland

2:04 min

Migrationsverket varslar 24 medarbetare i Värmland. I hela Region Mitt (Värmland, Gävleborg och Västmanland) är det över 200.

Färre människor söker asyl i Sverige och därför planerar Migrationsverket för en minskad organisation inom asylprövning och mottagning under året och framåt.

En mottagningsenhet i Värmland läggs ner och en blir kvar.

– Det här är något som framgått av våra prognoser under lång tid. Men, sen blir det alltid ett visst mått av överraskning för personalen, säger tillförordnad regionchef Magnus Önnestig till P4 Värmland.

Under 2016-2017 har de större anläggningsboendena avvecklats. Det man nu också ska göra under 2018 är att avveckla ytterligare anläggningsboenden (Sunne och Kristinehamn) och antalet lägenheter som idag hyrs av Migrationsverket.

– När det gäller lägenheter kommer vi att minska från cirka 1 600 platser till cirka 1 000.

Blir det ännu fler varsel under året?

– Nu hade vi ungefär 25 000 asylsökande förra året. Våra prognoser säger att det kommer lika många det här året. Det minskning vi gör nu är vad vi tror kommer att behövas, säger Magnus Önnerstig.

 De fackliga förhandlingarna inleds i dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista